Advies voor jongeren

Jongeren liggen bij vdk in de bovenste schuif

vdk helpt je om je geldzaken volledig zelfstandig en in alle vrijheid te regelen. Op het moment dat het je uitkomt en op joúw manier. Zonder extra kosten.

Een gratis zichtrekening tot en met je 24ste

Je studeert, je gaat uit, je wilt een nieuwe outfit, een iPad, een weekendje weg met vrienden… Met de Jovo Girorekening (zichtrekening van vdk) beschik je over een zichtrekening-zonder-kosten waarmee je zelfstandig je eigen geldzaken beheert.

Gratis je eigen bankkaart

Met een eigen Jovo-bankkaart heb je de centen op je Jovo Girorekening altijd binnen handbereik. In binnen- én buitenland. Geld afhalen aan geldautomaten, betalen in handelszaken, online en mobiel bankieren… Je bankkaart maakt het allemaal mogelijk. En je geniet ook nog eens van bepaalde voordelen.

Je eigen spaarrekening

Zakgeld, nieuwjaarsfooien, de zuurverdiende centen van je studentenjob… De centen die je opzijzet op een Jovo Spaarrekening van vdk leveren intrest op zonder dat je er iets moet voor doen. Terwijl ze toch altijd beschikbaar blijven. De Jovo Spaarrekening is de geknipte formule voor geld dat je eventjes kunt missen. Lees het document met essentiële spaardersinformatie vooraleer u deze gereglementeerde spaarrekening opent.

Je geldzaken regelen

Via internetbankieren en onze apps om mobiel te bankieren regel je je bankzaken waar, wanneer en hoe je zelf wil.

Mijn plannen

Als je 18 wordt, verandert er heel wat. Verder studeren, op kot gaan, een bijbaantje zoeken... Vaak gaat dit gepaard met de nodige vragen, waarvoor wij graag een oplossing zoeken.

Studeren en/of op kot

Studeren en op kot gaan, da’s je vleugels uitslaan en voor jezelf én je budget instaan. vdk zorgt ervoor dat je alles hebt en weet om met dat budget om te gaan.

Rijbewijs

Veel jongeren willen graag meteen leren rijden. Want een auto staat synoniem met vrijheid. We overlopen graag eens hoe wij jou hier kunnen bij helpen.

Maar een auto is ook duur. Er is niet alleen de aankoop van de auto, er komen ook heel wat kosten om de hoek piepen. Naast de voor de hand liggende brandstof- en onderhoudskosten, denk je best ook aan de jaarlijkse verkeersbelasting, de pechhulpverlening en je autoverzekering.

Meer info

 • Jaarlijkse verkeersbelasting: het bedrag hangt af van het aantal pk’s van je auto. Je kunt zelf je verkeersbelasting berekenen met behulp van deze simulatietool.
 • Pechhulpverlening: als pechhulp niet opgenomen is in je verzekering, dan sluit je maar beter een aanvullende pechhulpverzekering af. Zo ben je 24 op 24 en 7 op 7 zeker van bijstand in geval van pech.
 • Autoverzekering: voor jongeren is een autoverzekering erg duur, dus vergelijken is de boodschap. Je kunt kiezen uit verschillende types:
  • Burgelijke aansprakelijkheid (verplicht): voor de schade aangericht door jouw voertuig aan een ander voertuig of een andere persoon
  • Rechtsbijstand: voor de juridische bijstand na een ongeval
  • Bestuurdersverzekering: voor de lichamelijke letsels die jij of jouw passagiers overhouden aan een ongeval dat je zelf hebt veroorzaakt
  • Omniumdekking: voor verdere dekking tegen diefstal, glasbreuk, enz. Meestal kun je kiezen tussen een volledige omnium (waarbij alle schade wordt gedekt) of een mini-omnium (voor een beperkte dekking).

Hou er ook rekening mee dat er altijd een aantal documenten verplicht in je auto moeten liggen:

 • Inschrijvingsbewijs (roze kaart)
 • Gelijkvormigheidsattest
 • Keuringsbewijs
 • Verzekeringsbewijs (groene kaart)

Studentenjob

Ook het studentenleven wordt duurder en duurder, en veel studenten willen dan ook graag een centje bijverdienen met een studentenjob. Bovendien kun je zo ook de nodige ervaring opbouwen voor wanneer je afgestudeerd bent.

Meer info

 • Als je minder dan 50 dagen werkt, hoef je geen sociale bijdragen te betalen.
 • Je ouders blijven kinderbijslag ontvangen als je niet meer dan 240 uur per kwartaal werkt.
 • Bekijk hier hoeveel je mag verdienen zonder dat dit een invloed heeft op de belastingtoestand van je ouders.
 • Laat je loon gratis storten op de Jovo Girorekening (zichtrekening van vdk).
 • Laat je zuurverdiende centen iets opbrengen op de Jovo Spaarrekening. Lees het document met essentiële spaardersinformatie vooraleer je deze gereglementeerde spaarrekening opent.

Op reis met vrienden

vdk zorgt ervoor dat je ook in het buitenland je budget kunt beheren zodat je zorgeloos kunt genieten van je vakantie.

Sparen met een plan

Nieuwe kleren, een smartphone of tablet of op reis gaan.
Waarvoor je ook wil sparen, wij zorgen ervoor dat je dit zo efficiënt mogelijk kunt doen.

Wil je graag weten hoeveel je maandelijkse spaarinspanning je op termijn opbrengt of hoeveel en hoe lang je moet sparen om jouw spaardoel (een nieuwe smartphone, een reisje met vrienden, ...) te bereiken? Simuleer het online via de spaarsimulator.