Een eigen stek

Een eigen stek

Alleen gaan wonen is een grote stap, wij adviseren je graag bij het nemen van de juiste beslissingen.

Huren

Huren biedt heel wat voordelen. Zo heb je nog geen stevig basiskapitaal nodig om toch alleen te kunnen gaan wonen. Daarnaast behoud je ook de flexibiliteit om ergens anders te gaan wonen wanneer je dat wil. En als er iets moet hersteld worden, zijn de kosten voor de eigenaar. We zetten een aantal huurtips op een rijtje:

 • Hou in je budget rekening met de huurwaarborg die je bij aanvang van het huurcontract zal moeten betalen. Deze waarborg beschermt de verhuurder en en wordt je terugbetaald aan het einde van het huurcontract. Meestal bedraagt deze waarborg 2 of 3 maanden huur.
 • Vaak wordt er ook gevraagd om een brandverzekering af te sluiten, dus ook dit calculeer je maar beter in.
 • Vergeet ook de gas-, water en elektriciteitsaansluiting niet. Informeer goed bij de verschillende leveranciers zodat je de juiste keuze kunt maken. Ook de tv- en internetaansluiting moet je zelf regelen.
 • Bespaar tijd en moeite en werk met een bestendige opdracht. Zo gaat je maandelijkse huur automatisch van je rekening af.
 • Wanneer je als koppel gaat samenwonen, kan het interessant zijn om een gemeenschappelijke rekening te openen voor de gezamenlijke kosten.

Kopen

Een woning kopen is voor veel mensen de grootste aankoop uit hun leven. Hieronder overlopen we een aantal aandachtspunten. Kom zeker ook eens langs in één van onze vestigingen voor advies op maat.

Tips

 • Steek jezelf niet te zwaar in de schulden bij het kiezen van een woonkrediet. Van de aankoopprijs moet je toch 10 tot 25% kunnen betalen met eigen spaargeld (of met de hulp van je ouders). De maandelijkse afbetaling bedraagt ook best niet meer dan 1/3 van je maandelijkse gezinsinkomen. Voor advies hierbij kan je uiteraard altijd terecht in jouw vdk-vestiging.
 • Als je een woonkrediet moet afbetalen, is het belangrijk om je budget zo goed mogelijk te beheren. Hou je uitgaven goed in de gaten en probeer toch geld opzij te zetten terwijl je jouw woonkrediet afbetaalt. Er kunnen namelijk altijd onverwachte kosten opduiken.
 • Een ongeval is snel gebeurd, dus vergeet zeker geen brandverzekering af te sluiten. Informeer je goed bij de verschillende verzekeraars zodat je de juiste keuze kan maken.
 • Open als koppel een gemeenschappelijke rekening voor de gemeenschappelijke kosten.
 • Bekijk hier voor welke premies je in aanmerking komt en vraag ze ook meteen aan.
 • Op notaris.be kan je terecht voor een pak juridische en niet-juridische info over belangrijke levensmomenten.

Bouwen/Verbouwen

Een huis bouwen of verbouwen is vaak een lange weg. Het is dan ook belangrijk om je zo goed mogelijk voor te bereiden en de kosten zo goed mogelijk in te schatten. Je kan altijd bij onze specialisten terecht, zij gaan na welke oplossing het beste past bij jouw situatie en budget. Ontdek alvast onze oplossingen.