Uilenspel vzw: buren geven kansarme kinderen een zelfzekere schoolstart

Uilenspel vzw: buren geven kansarme kinderen een zelfzekere schoolstart

De buurtvrijwilligers van Uilenspel vzw helpen kinderen met een taal- en leerachterstand week na week vooruit. Spelenderwijs gaat leren zoveel beter. Ook het begrip voor elkaars cultuur neemt drempels weg. Daarom brengt Uilenspel nu een kinderkookboek uit met doe-en-leer-recepten uit de wereldkeuken.

“Alle kinderen dezelfde groeikansen geven.”

We zijn te gast in basisschool De Vogelzang in Oostakker. Directeur Kevin Eggermont vertelt dat 5 van zijn 430 kinderen begeleid worden door een buurtvrijwilliger van Uilenspel. Vandaag krijgen meer dan 200 kansarme kinderen in het Gentse elke week hun vaste Uilenspel-coach op bezoek. Samen nemen ze in een ontspannen uurtje de taken en leerstof door. Dit persoonlijk onderwijs helpt kinderen uit de 3de kleuterklas, het 1ste en 2de leerjaar hun leer- en taalachterstand bij te benen. Sterker nog: omdat de vrijwilliger een buur is, zorgt dit wekelijks contact dat het hele gezin beter ingebed geraakt in het school- en buurtleven.

Spontaan uit de buurtgrond gegroeide solidariteit.

Initiatiefnemer en voorzitter Frederik Matthijs geeft aan hoe Uilenspel heel organisch als een echte ‘grassroots’-beweging is uitgegroeid. In de Gentse volksbuurt, waar hij toen woonde, begon hij zelf een kind te begeleiden. Via zijn netwerk en foldertjes bij de bakker waren ze na anderhalf jaar al met zo’n 40 vrijwilligers. Bijna acht jaar later is Uilenspel vzw een goed omkaderde organisatie. Met een samenwerking met een 30-tal scholen en zo’n 260 vrijwilligers, die actief zijn in de kansarme wijken in Gent.

Voor geëngageerde buren van 16 tot 78 jaar.

Je hoeft geen pedagoog te zijn om vrijwilliger te worden bij Uilenspel. “Eigenlijk vervul je gewoon de rol van een papa of mama die het kind begeleidt bij het schoolwerk,” zo stelt Lies Waelput, de zorgcoördinator van basisschool De Vogelzang. Toch krijgt elke vrijwilliger een korte basisopleiding. Onder meer over taalstimulering, en met veel praktische tips om het kind via speels leren vooruit te helpen. “Intussen kan Uilenspel nog flink wat enthousiaste buurtbewoners gebruiken als vrijwilliger”, stipt Frederik aan. “Uit een studie van vorig jaar bleek dat er in Gent alleen liefst 5.000 kinderen zo’n begeleiding goed kunnen gebruiken.”

Spelend leren met domino-effect.

Zo’n wekelijks bezoek verricht wonderen. Door speels 1-op-1 onderwijs kan het kind vaardigheden als rekenen en taal goed bijspijkeren. Het voelt zich beter in zijn vel, bloeit open en is meer gemotiveerd. Maar ook het gezin, de school en de buurt worden er beter van. Er groeit een vertrouwensband. De vrijwilliger en buur helpt het gezin met praktische zaken en proeft zelf van een andere cultuur. Het neemt drempels weg omdat ze samen naar school- en buurtactiviteiten trekken. Bekijk hier de videogetuigenissen van de 7-jarige Rataj, haar gezin en haar ‘buurtlerares’ Annika.

Uilensoep met balletjes.

“Uilenspel beschikt over een ‘speel-o-theek’ die gretig wordt gebruikt,” vertelt Cindy Celis. Zij is een van de Uilenspel-pioniers en vandaag verantwoordelijk voor beleid en fondsenwerving. “We kregen veel vragen naar leuk lesmateriaal met een multiculturele insteek. Daarom besloten we om zelf een kook-doe-boek te maken met recepten uit de wereldkeuken. De ideeën komen deels van onze multiculturele gezinnen en van chef Wim Ballieu. Bij elk recept horen educatieve spelletjes”. Zo leren kinderen vanaf 5 jaar spelenderwijs lezen, tellen en kokkerellen.

Meer info over het Uilensoep-met-balletjes-boek vind je hier.

Goed buurschap.

VDK is een hoofdsponsor van Uilenspel en gaf ook het Uilensoep-kookboek een financieel duwtje in de rug. Frederik Matthijs ziet veel gelijkenissen tussen de missie van VDK en die van zijn vzw. “Onze vertrekbasis is heel vergelijkbaar. Er is diezelfde inzet voor kansarme mensen en de lokale verbondenheid als goede buur.” En schooldirecteur Kevin besluit met een knipoog: “VDK heeft onze voetbaltrots gered in Gent en steekt nu ook een handje toe om het onderwijs vooruit te helpen.”  

Hart genoeg? Bedankt voor uw feedback!

Wilt u hier graag meer over kwijt?
Stuur een mailtje naar: hartgenoeg@vdk.be

Bekijk hier de volledige VDK-nieuwsbrief 'Hart Genoeg?'