Nieuwsbrief Hart genoeg

Nieuwsbrief ‘Hart Genoeg?'

Bekijk hieronder onze verschillende edities.

Nieuwsbrief nr. 14 - juni 2019

Een decennium van groene energie

Op de werkvloer bij vdk bank delen mens en milieu de hoofdrol: sinds 2009 draait ons eigen kantorennet uitsluitend op groene energie. Bovendien pakken we stelselmatig de grootste energieslurpers aan en zetten we meer dan ooit in op de sensibilisering van onze medewerkers. ‘Want’, zegt Facility-medewerker Nico Martens, ‘je kan zoveel investeren in zuinige verwarming of ledverlichting, maar als het licht blijft branden en de deuren openstaan, zijn je inspanningen weinig waard.’

Lees hier het volledige artikel.

Gezond, eigenwijs en ‘tussen de mensen’: vdk bank in 2018

Voor het startschot van de zomer klinkt, blikken we terug op de resultaten van het afgelopen jaar. In 2018 maakte vdk bank opnieuw een verschil in de samenleving – in de buurten van Gent, Kortrijk, Brugge, Antwerpen … en intussen ook in Leuven en Mechelen. Voorzitter van het directiecomité Leen Van den Neste: ‘We willen er zijn voor elke klant, voor groot en klein, voor jong en oud, voor Jan met de pet en Jan met de hoge hoed.’

Lees hier het volledige artikel.

‘Mensen met een beperking hebben evenveel recht op een gevarieerd leven’

‘Krachtig samen’, luidt de baseline van Fiola vzw. De Oost-Vlaamse organisatie helpt mensen met een beperking en hun omgeving te groeien als kind, ouder, student, collega, mens. Via persoonlijke begeleiding, sensibilisering en groepsactiviteiten werkt ze dagelijks aan een inclusieve samenleving, met letterlijk en figuurlijk ruimte voor iedereen.

Lees hier het volledige artikel.

'Vroeger mocht je als jongere meer fouten maken'

Vanuit een gerenoveerde kasteelhoeve in Sint-Amandsberg helpen de medewerkers van vzw Stappen jongeren thuis te komen bij zichzelf en in de samenleving. Als erkend jongerenbegeleidingscentrum vangt de organisatie 32 minderjarige meisjes op die hen door de jeugdrechter zijn toegewezen. Verbinden is het sleutelwoord: ‘De maatschappij kan ervoor zorgen dat ze weer iets kunnen betekenen, en andersom’, zegt teamcoördinator Pieter De Vis.

Lees hier het volledige artikel.

Nieuwsbrief nr. 13 - maart 2019

Het klimaat is een zaak van iedereen

Het Netwerk tegen Armoede vond in vdk bank een partner die zijn ethische waarden deelt. Het telt 58 organisaties die zich verenigen om armoede te bestrijden. Samen pleiten ze voor een sociaal rechtvaardig klimaatbeleid. "Het klimaat is een probleem van iedereen, ook van mensen die het minder breed hebben", zegt David de Vaal, coördinator bij Netwerk tegen Armoede. "Bij klimaatmaatregelen moeten we streven naar win-winsituaties, en die zijn er absoluut."

Lees hier het volledige artikel.

Autodelen in opmars

In een wereld waar we steeds vaker stilstaan bij de impact van onze keuzes op het milieu kan een duurzaam alternatief voor de auto niet ontbreken. Jeffrey Matthijs van het Vlaams Netwerk Autodelen en Frederik Matthijs van vdk bank over de opmars van de gedeelde mobiliteit.

Lees hier het volledige artikel.

Nieuwsbrief nr. 12 - november 2018

Hoe tevreden zijn klanten over ons? Wat de vele reacties op twee enquêtes ons leren.

In opdracht van vdk bank vroeg Hello Customer aan onze klanten hoe goed ze zich voelen bij onze bank. Aanvullend peilden we via een Vlerickstudie naar hun verwachtingen over bankieren via internet en smartphone.

Lees hier de boeiende antwoorden uit de twee bevragingen.

Van hergebruik tot armoedebestrijding: Kringwinkel Open Plaats maakt de cirkel rond.

Kringwinkel Open Plaats bij de Brugse Poort viert haar 20ste verjaardag. Met de leuke spullen die je er koopt, help je het milieu en steun je de sociale tewerkstelling.

Lees hier meer.

MO*: kompas in een chaotische wereld. Een gesprek met hoofdredacteur Gie Goris.

MO* magazine belicht mondiaal nieuws. We spraken met Gie over ‘Waar gaan we naar toe?’, ‘Wat kunnen we doen?’ en het belang van bewuste keuzes... bijvoorbeeld voor een bank.

Lees hier meer.

Nieuwsbrief nr. 11 - mei 2018

Houten Huis bvba en vdk-woonkrediet: mekaar vinden in duurzaam, soepel maatwerk.

Je droomt van een duurzaam huis in rode den, maar je middelen zijn beperkt? Gelukkig zijn er zowel in houtbouw als in woonkrediet flexibele oplossingen.

Lees meer over Houten Huis bvba en het vdk-woonkrediet.

Er zit leven in de vdk-jaarcijfers: € 418.000.000 woondromen waargemaakt!

Leen Van den Neste, voorzitter directiecomité vdk bank, blikt terug op 2017, waarin VDK Spaarbank vdk bank werd en alles nog meer in het teken van de Klant stond.

Lees hier meer over de vdk-jaarcijfers.

De taalvakanties van vzw Roeland. Van taalbad tot turbo bij taalachterstand.

Met 1.000 vrijwilligers laat vzw Roeland de jeugd een diepe duik nemen in een vreemde taal. Ook kinderen met taalachterstand en anderstalige nieuwkomers.

Ontdek meer over de taalvakanties van vzw Roeland.

Primeur: de app vdk-verzekeringen. Gemoedsrust met 1 simpele klik, 24u/24u.

Stel, de storm blaast ’s nachts een gat in je dak. Geen nood. Met 1 klik op je smartphone krijg je bijstand. En in 3 eenvoudige stappen geef je de schade aan.

Lees meer over de app vdk-verzekeringen.

Nieuwsbrief nr. 10 - januari 2018

Streekmotor23: lokale dynamiek die vdk bank graag mee steunt

Streekmotor23 mobiliseert burgers, bedrijven en besturen van 23 Zuid-Oost-Vlaamse gemeenten voor sociale en groene projecten. In 2017 namen 5 initiatieven via crowdfunding een goeie start: van een beweegtuin voor senioren tot een moestuin met serre voor een kansarme buurt. De plaatselijke vdk-vestigingen bieden ondersteuning. Streekmotor23 is sinds kort ook partner van de 100% duurzame spaarrekening van vdk bank en krijgt zo een jaarlijkse gift.

Lees meer over dynamische projecten die buurt en gemeenschap mobiliseren.

Les ballets C de la B: dansen voor een wereld van iedereen

In volle drukte ontmoeten we Lieven en Herwig, de zakelijke sparringpartners van dansicoon Alain Platel. De laatste repetitie is bezig, terwijl alles wordt ingeladen voor de première in Berlijn. Het Requiem van Mozart krijgt er een nieuwe invulling met Afrikaanse zangers en dansers. vdk bank is best trots de huisbankier te mogen zijn van dit dansgezelschap met wereldwijde reputatie en Gentse roots.

Laat je onderdompelen in de bijzondere dans van mondiaal artistiek talent.

Peter De Roo zet de nieuwe vdk-slogan mooi in de verf

'Voor het leven’: de nieuwe vdk-slogan is de familie De Roo op het lijf geschreven. Ze zijn al zo’n halve eeuw klant bij hun vdk-kantoor in Deinze. Van vader op zoon. Voor de eerste spaarcentjes van de 12-jarige. Om een huis te bouwen. Om het schildersbedrijf gestadig uit te breiden. Peter De Roo vertelt waarom hij zowel privé als voor zijn 3 bedrijven thuis is bij vdk bank voor alle bankzaken.

Lees hier een mooi verhaal over trouw aan jezelf, je familie en je huisbankier.

Nieuwsbrief nr. 9 - oktober 2017

Project De Lieve: groen woonerf omarmt de vergrijzing

We ontmoeten voorzitter Guido De Wilde in de werfcontainer. We zijn te gast op zijn grootste bouwwerf achter AZ Sint-Lucas, dicht bij het hart van Gent. Tussen veel groen en enkele hijskranen rijzen 66 assistentiewoningen, een zorghotel en gezinswoningen op. Het is de eerste fase van een uniek project om senioren en alleenstaanden die moeten revalideren goed op te vangen. Als huisbankier staat vdk in voor de financiering.

Lees hier over een frisse aanpak voor goed geïntegreerde assistentiewoningen.

Hota cvba (ver)bouwt energiezuinig en bio-ecologisch

We kronkelen doorheen de Vlaamse Ardennen om een werf van cvba Hota te bezoeken. Daar demonstreren Thomas en Gregory ons wat een ‘werkende’ vennoot, een coöperatie en houtskeletbouw precies inhouden. Samen timmeren ze alles zorgvuldig ter plaatse. Bij vdk kregen ze een lening om hun magazijn in Gentbrugge in te richten en ruimte te creëren voor opslag en het op maat zagen van de stukken hout.

Lees hier over maatschappelijk verantwoord ondernemen in houtskeletbouw.

Sibomat demonstreert maatwerk in nieuwe toonzaal

CEO Jan Lootens verwelkomt ons in de kersverse toonzaal. Die mocht huisbankier vdk financieren. In de luchtige inspiratieruimte valt het maatwerk meteen op. Houtskeletbouw, met zijn forse isolatielaag, kan je aankleden met tientallen verschillende materialen. Ook voor de binneninrichting is alles voorzien in vele variaties. Adviseurs zitten klaar om je ideeën, schetsen en knipsels uit je favoriete woonmagazines duurzaam vorm te geven.

Lees hier hoe Sibomat timmert aan houtskeletbouw met grote klantentevredenheid.

ABS Bouwteam doorbreekt de duurzaamheidsbarrière

Stel, je droomt van het ultieme duurzame gebouw. Het biedt herwaardeerbare ruimte om te wonen, werken en winkelen. Het zorgt voor eigen energie, haalt warmte op 122 m diepte en stockeert er de zomerhitte. En dan bots je op de duurzaamheidsbarrière: de kostprijs loopt op met liefst 800.000 euro. Toch vond ABS Bouwteam de rendabele oplossing. Straks verrijst in Sint-Denijs-Westrem Absoluut Plaza. Voor de financiering staat vdk in.

Lees hier hoe ABS Bouwteam extreem duurzaam bouwen haalbaar maakt.

Nieuwsbrief nr. 8 - juni 2017

VDK Spaarbank wordt vdk bank: de bank met de kleine ‘b’!

Het gaat goed met onze bank: jaar na jaar leggen we sterke resultaten voor. Onze focus op groei, stabiliteit en duurzaamheid loont. In een voor banken uitdagende periode neemt onze nettowinst toe en blijven nieuwe klanten ons vinden. Toch veranderen we onze naam. Een logische evolutie omdat we vandaag veel meer zijn dan een ‘Spaarbank’. De voorbije jaren is ons gamma aan producten en diensten fors uitgebreid. Naast betaal- en spaarproducten, verlenen we ook krediet aan particulieren en organisaties, bieden we een brede waaier van verzekeringen en beleggingen aan en verstrekken we pertinent advies op alle sleutelmomenten in het leven van onze klant. Met de nieuwe naam – vdk bank – sluiten we meer aan bij de realiteit en bij onze commerciële ambities.

Lees hier meer.

Make-A-Wish®: 125 vrijwilligers verrichten echte mirakels.

We treffen Algemeen Coördinator Hilde op een bijzonder moment. Straks mag Make-A-Wish® Belgium-Vlaanderen de 2500ste wens vervullen van een kind met een levensbedreigende ziekte. De 14-jarige Younas droomde van een waterput in Afrika. De 10.000 euro zijn verzameld. Straffer nog: in Gambia werd al een nieuwe, levensreddende put geboord. Het wensteam zal Younas en zijn familie een onvergetelijke dag laten beleven.

Lees hier hoe Make-A-Wish® werkt, met verrassend heilzame effecten.

Donderdag Veggiedag met EVA vzw

Op een zonnige donderdag inviteerde het EVA team ons op hun veggie werklunch. Zo kregen we een voorproefje van hun aanpak: mensen ongedwongen overtuigen met lekkere recepten, kookworkshops en frisse initiatieven als Donderdag Veggiedag. Aan tafel vertelden community manager Fien Louwagie en teamcoach Isabelle Poppe ons smakelijk over de interne keuken van EVA.

Ontdek hier de EVA initiatieven en 31 verrukkelijke veggie BBQ-recepten.

Jaarresultaten 2016

VDK Spaarbank vierde in 2016 haar 90ste verjaardag. In die 90 jaar heeft de bank haar duurzaam ethische opdracht kunnen waarmaken en is ze uitgegroeid tot een sterke, duurzame en lokaal verankerde bank. Enkele weken geleden maakte VDK mooie resultaten bekend over het boekjaar 2016.De conclusie: stevige groei, stabiliteit en duurzaamheid lonen in 2016.

Lees hier meer over het succesvolle jaar 2016 voor VDK Spaarbank.

Oxfam-Wereldwinkels en VDK: eerlijke handel verdient alle krediet.

Eerlijke handel is de hefboom die miljoenen boerengezinnen in het Zuiden echt zelfredzaam maakt. Maar fair trade vereist fair play. Dus is er werk aan de winkel in een wereld met handelsbarrières en almachtige aankopers. Oxfam-Wereldwinkels sensibiliseert en geeft zelf het goede voorbeeld. Sinds kort mag VDK de organisatie voor een flink deel mee financieren.

Hier lees je hoe het verhaal van Oxfam-Wereldwinkels en VDK samenkomt.

HMC bouwt 'Stephen Hawking' rolstoelen: high tech op maat

Je kan Bart De Paepe en zijn team vergelijken met de technici die een Formule 1-piloot omringen. Ze zijn even toegewijd, maar verrichten mooiere mirakels. Voor mensen met extreme motorische en communicatieve beperkingen bouwen ze spitstechnologische rolstoelen. Die laten hen opnieuw autonoom bewegen en communiceren.     

Lees hier hoe high tech snufjes de levenskwaliteit van mensen
met extreme beperkingen radicaal verbeteren.

De Gentse organisatie Baby-Nest wil ieder kind dat op de wereld komt aan een warm nest helpen.

Ook kinderen in kansarme en kwetsbare gezinnen moeten alle kansen krijgen, luidt de redenering van initiatiefneemster Wieske De Bosscher en haar collega-coördinatorWies Timmermans. Geholpen door meer dan 20 vrijwilligers voorzien de dames daarom (toekomstige) moeders van tweedehands babyspullen. En wie daar behoefte aan heeft, helpen ze voor en na de geboorte ook met allerlei deskundig advies.

Lees hier meer over het ontstaan en de filosofie achter Baby-Nest.

Nieuwsbrief nr. 6 - december 2016

vdk steunt het Music For Life concert voor de vrouw die drie miljoen Indische huiswerkers verenigde.

In te veel landen lijkt huisarbeid nog erg op slavernij.
Pia Stalpaert werkt samen met zuster Jeanne Devos om de sociale rechten van huisarbeidsters wereldwijd te verdedigen.
Op 19 december is er een benefietconcert.
ACV Voeding & Diensten organiseert en sponsort. Wil je zelf ook een steentje bijdragen? Bestel nu je tickets voor het benefietconcert via de link in het artikel.

Hier vertelt Pia over de Indische beweging van zuster Jeanne.

Uilenspel vzw: buren geven kansarme kinderen een zelfzekere schoolstart.

De buurtvrijwilligers van Uilenspel vzw helpen kinderen met een taal- en leerachterstand week na week vooruit. Spelenderwijs gaat leren zoveel beter. Ook het begrip voor elkaars cultuur neemt drempels weg. Daarom brengt Uilenspel nu een kinderkookboek uit met doe-en-leer-recepten uit de wereldkeuken.

Wil jij een Uilensoep-met-balletjes-boek winnen? Lees hier hun verhaal.

Vayamundo pioniert in duurzaam sociaal toerisme.

Vanaf de jaren 50 bouwden sociale organisaties de eerste vakantieclubs voor de werkmens. In de jaren 70 namen de touroperators de fakkel over om toerisme voor iedereen toegankelijk te maken. Vandaag verzet ACV Bouw, Industrie en Energie opnieuw de bakens.

Lees hier het verhaal van Vayamundo: vakantie met respect voor vijf duurzame doelen.

Elektrische auto’s delen met Partago voor een gezonde stad.

Partago is een jaar actief in Gent. Hun rijders/coöperanten zijn enthousiast. Via hun smartphone reserveren en openen ze hun deelauto. Ze betalen transparant per minuut. vdk is Partago’s huisbankier van het eerste uur.

Hier legt Joachim uit hoe elektrisch autodelen de enige manier is om ons land klimaatneutraal te laten rijden.

Nieuwsbrief nr. 5 - oktober 2016

Familiehulp pioniert met flexwerken.

We zoeken met z’n allen een betere balans tussen werk en gezinsleven. We willen flexibeler werken: soms thuis, soms op kantoor, zonder in de file te staan. Bij Familiehulp brengen ze dit volop in de praktijk. Onder meer met deeltijds werk en schoolbelcontracten. Nu komt daar ook flexwerken bij.

We ontmoeten algemeen directeur Ann Demeulemeester in hun gloednieuwe flexwerkkantoor in The Loop in Gent. We zijn er net voor de verhuis. Het frisse interieur staat te popelen om straks een gemengd team van honkvaste medewerkers en rondreizende flexwerkers te ontvangen. Met aanloopbureaus, werknestjes en knusse vergaderhoekjes en -huisjes. Familiehulp blijkt het nieuwe werken helemaal in de vingers te hebben: een multiculturele groep, permanente bijscholing, nieuwe carrièrekansen voor 50-plussers, en werk met respect voor je levensritme. 

Familiehulp en vdk hebben een jarenlange band. Samen delen ze dezelfde duurzaam ethische principes. Volgens Ann Demeulemeester is ‘nabijheid’ hierbij het allerbelangrijkste. Dat is immers de hoofdtaak van de meer dan 12.500 Familiehulpmedewerkers: dag na dag instaan voor zorg, ondersteuning en huishoudelijke hulp in de Vlaamse en Brusselse gezinnen. 

Lees hier het gesprek met Ann Demeulemeester.

Plan België zoekt duurzame bank om
reserves te beheren als goede huismoeder.

De slogan van Plan België zoomt scherp in op de essentie: ‘Voor en door kinderen’. Deze onafhankelijke ngo helpt kinderen hun rechten op te eisen en hun potentieel te ontplooien. Ook de families en lokale gemeenschappen worden hier intens bij betrokken. Plan België kan rekenen op de vaste maandelijkse bijdrage van 40.000 Plan Ouders en projectsponsors. Die voelen zich nauw betrokken bij hun Plan Kind en volgen projecten op de voet. De Belgische ngo is via Plan International actief in 70 landen. Ook bij ons zet Plan België zich in voor de kinderrechten. Bijvoorbeeld door een sensibiliseringsactie in de scholen tegen pestgedrag.

Recent ging Plan België op zoek naar een duurzame bank om haar reserves veilig en correct te beleggen. In juni dit jaar opende de ngo een termijnrekening bij vdk. Het is de bedoeling om in goed partnership een relatie uit te bouwen voor de lange termijn. Jochem Roels is Fin. & Admin Director bij Plan België. Hij vertelde ons hoe zijn organisatie werkt en waarom ze koos voor vdk.

Ontdek hier hoe Plan België duurzaam werkt voor kinderrechten wereldwijd.

Provincie Oost-Vlaanderen: ‘al duurzaam
van toen dit nog helemaal niet hip was.’

Duurzaamheid is één van de drie pijlers in het meerjarenplan van de Fair Trade provincie Oost-Vlaanderen. Het vormt een rode draad doorheen het hele beleid: van ontwikkelingshulp en groepsaankopen voor groene stroom tot duurzame bedrijfsterreinen.

Ook in duurzame investeringen was de provincie een vroege vogel. Al in 2003 schreven ze een opdracht uit voor een duurzame belegging. Slechts 2 banken beantwoordden toen aan de voorwaarden: Triodos en vdk. Recent werd een duurzame oplossing gezocht voor 10 miljoen euro gemeenschapsgeld. Acht banken dongen mee en uiteindelijk werd voor vdk gekozen.

Eerste Gedeputeerde Alexander Vercamer en Financieel Beheerder Stefaan Desmet vertelden ons welke batterij aan voorwaarden en garanties ze hiervoor hebben opgesteld. Toch blijft het volgens hen moeilijk om doorheen de mooie principeverklaringen de feiten optimaal te checken. ‘Het zou niet slecht zijn, mocht er een overheidsinstelling komen die banken beoordeelt met een rating voor duurzaamheid.’

Lees hier de visie van Alexander Vercamer en Stefaan Desmet op duurzaam beleid.

vdk financiert mee in Watt Factory: de Gentse hub
waar start-ups stevig kunnen doorgroeien.

De oude bedrijfspanden aan de Brugse Poort in Gent moeten straks zinderen van ondernemingszin. Want in 2017 gaat Watt Factory van start: een ‘incubator-accelerator’ die beloftevolle start-ups in een groeiversnelling wil brengen dankzij drie stuwende krachten. Vooreerst is er de academische interactie met de afdeling Tech Transfer van Universiteit Gent. Daarbovenop komt het innovatieve broeikaseffect van jonge bedrijven met één duurzame visie: het sleutelen aan ‘smart cities’ en ‘climate change’. Ten slotte wordt ook gezorgd voor de nodige management ondersteuning en begeleiding, in samenwerking met Vlerick Business School. De partners voorzien ook toegang tot kapitaal om die doorgroei te financieren.

 

Het Watt Factory project is een initiatief van Re-Vive, een van ’s werelds meest duurzame stadsontwikkelaars, samen met nog 4 andere investeerders. Yonca Braeckman start vanaf 1 oktober als CEO van de accelerator. Ook vdk financiert mee in dit baanbrekende initiatief. We spraken met Nicolas Bearelle, de CEO van Re-Vive, over het genezen van stadskankers door het inplanten van sociaal en ecologisch gezond samenlevingsweefsel. Hij en zijn partners willen in en rond de Watt Factory een innovatieve hub en een ‘creative district’ creëren zoals voorbeelden gekend zijn in Detroit en Boston.

Lees hier het verhaal van Nicolas Bearelle over Watt Factory.

Nieuwsbrief nr. 4 - April 2016

MyTrustO stopt de verarmingsmachine door
schulden duurzaam ethisch in te vorderen.

Liefst 680.000 Vlamingen hebben moeite om het hoofd boven water te houden. Eén onbetaalde ziekenhuis- of energierekening te veel kan die mensen meezuigen in een moeras van kosten. Zo loopt een onbetaalde factuur van 100 euro door het domino-effect van invorderingskosten al snel op tot liefst 1.038 euro. En dan heeft de schuldeiser nog geen cent teruggezien. Dit systeem is een verarmingsmachine:
het ontneemt de mensen met schulden de moed en de mogelijkheid om terug te betalen en op eigen kracht uit de miserie te geraken. Bovendien overbelast het de juridische molen. En ook de schuldeiser krijgt uiteindelijk te weinig terug.

MyTrustO stopt die machine voor ze mensen begint te vermalen. Voor de kostenlawine naar beneden komt, brengt MyTrustO de persoon met schulden, de deurwaarder en de schuldeisers bijeen om een realistisch terugbetalingsplan te maken. Zo krijg je een echt perspectief om je op eigen krachten weer uit de schulden te werken. We gingen praten met de pioniers van het project bij beweging.net Antwerpen.

vdk steunt dit initiatief van harte en tekende als eerste bank met MyTrustO de EVI-gedragscode voor Ethisch Verantwoord Invorderen.

Lees hier het interview met de 4 pioniers van MyTrustO.

Verbeter de wereld, begin bij jezelf… Met de hulp
van de studenten van 180 Degrees Consulting.

Social profit organisaties verbeteren de wereld. Maar wie verbetert de social profit organisaties? Er is immers nog heel wat ruimte om hun sociaal rendement te maximaliseren. Daar zijn consultants voor, maar die zijn duur. Tenzij je ze haalt waar deze adviseurs worden klaargestoomd: aan de universiteiten. Dat is het idee achter 180 Degrees Consulting.

Ook in Gent zijn deze studenten/consultants al anderhalf jaar actief. Ze adviseren naast NGO’s zoals 11.11.11, Bond Beter Leefmilieu en Think Pink ook instellingen als OCMW Gent, en kleinere sociale verenigingen of ondernemers. vdk sponsort deze jonge consultants omdat ze kostbare maatschappelijke meerwaarde creëren. We gingen langs bij 180 Degrees Consulting Gent en kregen een gratis audit- en adviessessie van twee masters-studenten die in het management zetelen: Bram Lavens en Mara van Dorst.

Ontdek hier hoe non-profit organisaties meer ‘social impact’ kunnen scoren.

Werkte vdk ‘hart genoeg’ in 2015?

2016 is een jubileumjaar voor vdk bank, ‘de duurzaam ethische bank sinds 1926’. Recent mocht vdk ook mooie resultaten bekend maken over het boekjaar 2015. Directievoorzitter Leen Van den Neste geeft uitleg: “Achter goeie cijfers zitten vooral goeie mensen: medewerkers, klanten en partners. Daarom wil ik vooral met hun verhalen ons jaarverslag toelichten.” Leen plukte haar verhalen uit de eerste jaargang van ‘Hart Genoeg?’

Leens commentaar bij de resultaten en de hoogtepunten van 2015 kan je hier lezen.

De top van KAA Gent over vertrouwen
en doorzetten in goede en kwade dagen.

Het bondgenootschap – zo noemt de voorzitter het – tussen KAA Gent en vdk houdt al bijna 30 jaar stand. Een ideaal moment voor een goed gesprek. Voorzitter Ivan De Witte vertelt over loyauteit als duurzame factor, en ook over het vertrouwen om samen in ’t water te springen en weer boven te komen met mooie realisaties. Manager Michel Louwagie heeft het over de kracht van samen te werken als ‘copains’, en over de community-werking en de verbondenheid met de Stad Gent. Coach Hein Vanhaezebrouck verklapt waarom hij zijn spelers meeneemt uit het kolkende stadion naar de hitte van een hoogoven, of de hectische activiteit van een ziekenhuisteam dat zich dag en nacht inzet voor kinderen met kanker.

Nieuwsbrief nr. 3 - December 2015

ILKECOP: duurzaam ethisch zonder geitenwollen sokken

We ontmoeten Ilke Cop in Antwerpen waar ze haar lente/zomercollectie 2016 voorstelt aan de pers. Het ILKECOP modelabel is net één jaar jong. Ilke is eind vorig jaar gestart: klein, voorzichtig, maar gedreven. En ze weet erg goed wat ze wil: duurzaam ethische mode maken voor ‘vrouwen die durven’, ‘speels en pittig’, ‘non-conformistisch’. Een van Ilkes eerste stappen was kiezen voor een duurzaam ethische bank. Via FairFin.be kwam ze uit bij vdk.


 

Lees hier Ilkes duurzaam modeverhaal.

Vluchtelingenwerk Vlaanderen: overweldigd door een vloedgolf van initiatieven.

Vluchtelingenwerk Vlaanderen zet zich in voor mensen op de vlucht voor oorlog, geweld en vervolging. Het kleine team draait op volle toeren, samen met vele honderden vrijwilligers. Het beeld van het verdronken Syrische jongetje Aylan veroorzaakte een vloedgolf van initiatieven. De stroom asielzoekers blijft groot. Vluchtelingenwerk Vlaanderen springt bij over het hele traject: van onthaal en opvang, via begeleiding bij de asielprocedure, tot hulp bij integratie of terugkeer. Sinds 2014 mag ook vdk haar kleine steentje bijdragen als duurzame huisbankier.


 

Het gesprek met Els Keytsman, directeur Vluchtelingenwerk Vlaanderen, lees je hier.

EnerGent vecht voor windmolens en duurzame buurtwarmte.

EnerGent is een burgercoöperatie die investeert in projecten van energiebesparing en hernieuwbare energie. Het bedrijf heeft zijn wortels in de Gentse Macharius-wijk, bij de Buren van de Abdij, en het Gentse middenveld. Recent kondigde EnerGent aan dat het voor minstens 20 percent participeert in een nieuw windpark in Melle. vdk is trots de huisbankier te mogen zijn van deze unieke coöperatie, die pioniert in buurtwarmte en duurzame energie.


 

Hier schetst John Vandaele van EnerGent hoe het verhaal startte.

Nieuwsbrief nr. 2 - Mei 2015

Incofin: duurzame hefboom voor 2.813.670 micro-ondernemers

In 1992 verkende vdk als een van de eersten bij ons de mogelijkheden van microfinancieringen. We richtten toen samen met 2 ngo’s Incofin op. Dit fonds investeert intussen in 37 microfinancieringsinstellingen in 21 landen. We spraken met Loïc De Cannière, de ceo van Incofin IM. Over de juiste duurzame balans tussen financieel en sociaal rendement. En over Incofin projecten in Colombia en Congo.


Een Congolese micro-onderneemster maakt op het terrein waar, wat Loïc De Cannière, ceo van Incofin IM toont op papier: de investeringsketen van duurzame microfinancieringen.

Het volledige interview over Incofin microfinancieringen kan je hier lezen.

Circusplaneet koopt kerk via fraaie financiële acrobatieën

De kerk in Malem bij Gent moest een nieuwe bestemming krijgen. En de vzw Circusplaneet was al zes jaar op zoek naar een extra repetitieruimte met voldoende hoogte voor de salto’s van de jonge leerling-acrobaten. Ook de nodige fondsen werden met kunst- en vliegwerk bijeen gejongleerd: eigen middelen, subsidies van Stad Gent, crowdfunding én een lening van vdk. Die gebruikte hiervoor middelen van haar 100% duurzaam ethische spaarrekening.

 


Feestelijke opening van de nieuwe oefenarena voor vzw Circusplaneet. De voormalige kerk van Malem behoudt zo haar essentiële functie van bruisende ontmoetingsplek in een kleurrijke, volkse gemeenschap.

 

Het gesprek met ‘circusdirecteur’ Matthias Vermael lees je hier.

Stad Gent pioniert in duurzaam beleggen

Ruim voor de financiële crisis uitbrak, stippelde Stad Gent haar beleggingsbeleid al veilig uit. En dan kwam de bonussenkwestie. Dat zorgde in 2011 voor felle verontwaardiging. Bijna als enige, ging de stad Gent echt tot actie over. Ze haalde een flink deel van haar werkkapitaal weg bij de grootbanken om die duurzaam te beleggen.

 

Schepen Christophe Peeters verduidelijkt de visie en motivatie van Stad Gent om ook in financiële duurzaamheid een voortrekkersrol te spelen. Daniël Verbeken, Financieel Beheerder vertelt waarom Stad Gent voor VDK koos.

 

 

Lees hier het interview met schepen Christophe Peeters en Financieel Beheerder Daniël Verbeken.

Hoe duurzaam is de vdk jaarrekening?

Hoeveel duurzaamheid zit er in de vdk jaarcijfers? Welk verband is er tussen winst en maatschappelijk verantwoord ondernemen? Hoe kan je als bank met duurzaam ethisch DNA deze spirit nog dieper verankeren in je bedrijfscultuur? Kan de ISO 26000 richtlijn voor maatschappelijk verantwoord ondernemen hierbij je kompas zijn? Welke pioniersrol speelt vdk hierin?

 

 

We vroegen het aan de Voorzitter van het vdk directiecomité, Leen Van den Neste. Het volledige interview met Leen lees je hier.

Nieuwsbrief nr. 1 - Februari 2015

Een microkrediet van 150 €: maakt dat verschil?
Deze Masai-vrouwen maken er het verschil mee

Wat hebben verarmde Masai veehoudsters, Ecuadoraanse boeren met een schraal lapje berggrond en Tanzaniaanse jongeren zonder land gemeen?

Het zijn rasechte ondernemers. Met een minilening en de juiste omkadering werken ze zichzelf op uit de armoede.

We spraken met Lode Delbare van Trias.

Trias geeft tienduizenden kansarme ondernemers vleugels. Dat lukt omdat deze Vlaamse ngo werkt via de plaatselijke boerenorganisaties en vakverenigingen.
We zijn trots dat Trias partner is van de duurzaam ethische spaarrekening van VDK.

Lees hier wat Trias onder meer in Tanzania en Colombia doet.

Wijkgezondheidscentrum Nieuw Gent bouwt aan een nog betere zorg.

Nijpend plaatsgebrek is één reden voor de nieuwbouw. Maar vooral: zo wordt het nieuwe centrum nog toegankelijker voor de hele wijk. Bovendien krijgen de bewoners een nog beter geïntegreerde gezondheidszorg: van tandpreventie tot coaching voor stoppende rokers. VDK mag de financiering verzorgen. We zetten hiervoor middelen in van onze duurzaam ethische spaarformule.

Lees hier het interview met An Van De Walle,
de coördinator van het wijkgezondheidscentrum.

Zit duurzaam ethisch bankieren in de VDK genen?

Niemand kan daar beter op antwoorden dan Frans Verheeke. Hij stond vanaf 1962 bijna 40 jaar aan het roer van VDK. Als jonge directeur peperden de VDK stichters hem in hoe hij moest bankieren: “door het volk en voor het volk”.

Zo werd VDK in 1992 ook een echte pionier in microkredieten.

Frans Verheeke vertelt met frisse zelfironie. Hoe hij “als klein bankske” koppig doorzette tussen het grote geweld van de mega bankfusies.

Lees zijn verhaal hier

Hoe duurzaam is het energiebeleid van VDK?

We vragen het aan twee experten van VDK. Matthias Demoen antwoordt met de helikoptervisie van de beheerder. En Nico Martens voegt er de precisie van de ingenieur aan toe.

 

 

Ontdek hun aanpak en krijg ook 2 tips mee voor een lichtere ecologische voetafdruk.