5 miljard

Op de balans van vdk bank stond op 31/12/2023 5,01 miljard euro.

Balansverdeling vdk bank

Verdeling passiva vdk bank 31/12/2023

Dit geld kwam voornamelijk binnen als spaargeld van de vdk bank-klanten en van de kasbons die ze van vdk bank aanhouden (ongeveer 4,39 miljard euro). 

De overige 620 miljoen bestaan voor ongeveer 2/3 uit het eigen vermogen van vdk bank (waaronder heel wat reserves) en voor 1/3 uit schulden aan banken (voornamelijk bij de Europese Centrale Bank).

Waar gaat dat geld naartoe?

Hier zie je de verdeling van waar het geld terecht komt:

Waar gaat je geld naartoe bij vdk bank?

Verdeling activa vdk bank 31/12/2023

Het spaargeld dat klanten aan vdk bank toevertrouwen, zetten we dus in de eerste plaats om in kredietverlening. Dat is een heel doelbewuste keuze van vdk bank. Kredieten hebben een rechtstreekse impact op onze Belgische samenleving. Het geeft gezinnen de kans om een huis te kopen, het geeft bedrijven en organisaties de mogelijkheid om te investeren. 

Om een gezonde liquiditeit te hebben, blijft er steeds een restbedrag dat we beleggen in obligaties of aandelen van bedrijven en overheden. 

Inzoomen op de kredietverlening

Ondersteunen van zinvolle projecten van gezinnen en ondernemingen

Kredietverlening bij vdk bank

Verdeling kredietverlening vdk bank volgens activiteit 31/12/2023

Om het in precieze cijfers weer te geven: 3.130.988.575 euro gaat naar Woonkredieten. Dat zijn hypothecaire kredieten die gebruikt worden voor de aankoop en de verbouwing woningen.

Ondernemingskredieten zijn goed voor 771.006.439 euro. Dit gaat om investeringskredieten en overbruggingskredieten aan zelfstandigen, kleine en middelgrote ondernemingen, lokale overheden en de non-profitsector (waaronder microfinancieringsinstellingen).

We doen ook consumentenkredieten (14.478.368 euro), maar dus heel weinig. Dit is enkel voor onze bestaande klanten en op voorzichtige basis. We willen onze klanten beschermen tegen overmatige schuld.

Als lokale bank gaat de overgrote meerderheid van onze kredietverlening (92%) naar Belgische ontleners. Daarnaast is er ook nog een kleine Nederlandse portefeuille van woonkredieten.

Gerichte financiering 

Onze kredietverlening is gebonden aan standaarden, die je kan terugvinden in de vdk bank-code voor duurzaam en ethisch bankieren

In onze ondernemingskredieten zijn we partner van veel kleine en middelgrote missiegedreven bedrijven en organisaties.

We hebben ook een beperkt aantal grotere kredietnemers, namelijk klanten die meer dan 5 miljoen euro krediet lopende hebben. Uiteraard zijn dat allemaal bedrijven en organisaties.

Inzoomen op de ethische beleggingen

Beleggingen bij vdk bank

Aandeel obligaties en aandelen op de balans van vdk bank 31/12/2023

vdk bank is een voorzichtige bank en heeft steeds oog voor de veiligheid. 95% van onze beleggingen zijn obligaties, die minder risico met zich mee brengen dan aandelen. 

Zowel bewuste bedrijven als sterke overheden zijn nodig om een duurzame en sociale economie uit te bouwen. Beiden zitten dus in de portefeuille van vdk bank. 59% van onze beleggingen gaat naar bedrijven, 41% naar overheden.

Als lokale bank leggen we de nadruk op België. 80% van alle overheidsobligaties komt uit ons land.

Ethische beleggingen: de selectiecriteria

vdk bank legt de lat hoog en formuleert heel wat voorwaarden waaraan bedrijven of overheden moeten voldoen om in aanmerking te komen voor aankoop. Al die voorwaarden zijn terug te vinden in de vdk bank-code voor duurzaam en ethisch bankieren. De screening of het bedrijf of de overheid voldoet aan de code, gebeurt op basis van data van het gespecialiseerde databedrijf ISS. Indien dergelijke externe screening niet mogelijk is - omdat het bijvoorbeeld een kleinschalig lokaal bedrijf is, waar ISS geen data over verzamelt - doet vdk bank een eigen interne screening.

Bij aankoop van een obligatie of aandeel, voldoet die steeds aan de vdk bank-code. Toch zijn er ook bedrijven en overheden die na een tijd niet meer voldoen aan de code, maar dus toch in de portefeuille zitten. Dat kan twee oorzaken hebben:

  • De code is een dynamisch document. vdk bank beslist geregeld om de lat hoger te leggen of voorwaarden toe te voegen. Op dat moment kan het zijn dat sommige bestaande posities niet meer voldoen.
  • Het bedrijf of de overheid is geëvolueerd, doet andere activiteiten, neemt het minder nauw met bepaalde criteria, en voldoet om die reden niet meer aan de vdk bank-code.

Op dat moment worden deze obligaties of aandelen uitgefaseerd. De obligatie wordt niet meer vernieuwd als zij vervalt, het aandeel komt op de lijst voor verkoop.

Uitfaseringen en screenings bij vdk bank

Aandeel obligaties en aandelen in de vdk bankportefeuille die worden uitgefaseerd op 31/12/2023 - Aandeel obligaties en aandelen met interne ESG-screening in de vdk bankportefeuille op 31/12/2023

Het overgrote volume van onze aandelen en obligaties voldoen aan de code. De rest wordt uitgefaseerd. In het overzicht hieronder kan je zien over welke bedrijven en overheden het in concreto gaat.

Heel onze portefeuille is gescreend. Die screening doen we zo veel mogelijk extern, via onze datapartner ISS. Omdat er ook lokale bedrijven tussen zitten, die niet in het vizier van ISS komen, is er een klein deel waar vdk bank zelf de screening op zich neemt.

Concreet: het overzicht van onze beleggingsportefeuille

In de overzichtslijsten hieronder vind je de namen van heel onze portefeuille.

Er wordt ook aangegeven welke overheden en bedrijven niet meer voldoen aan de vdk bank-code en uitgefaseerd worden.

Om een beter zicht te hebben op welke sectoren en regio’s het zwaarst doorwegen in onze portefeuille, hieronder ook een breakdown volgens sector en regio:

Alle info welkom

We gaan heel nauwkeurig met onze procedures en data om. Toch is het mogelijk dat we niet over alle informatie over de bedrijven of overheden in kwestie beschikken. Dat is dan ook één van onze redenen om de lijst in alle transparantie te publiceren.

Indien je zelf informatie of indicaties hebt over bedrijven of overheden die er op kunnen wijzen dat ze niet aan de vdk bank-standaarden zouden voldoen, laat het ons zeker weten. Dan kunnen we met die informatie rekening houden en indien nodig die obligaties of aandelen uitfaseren.

Contact