Nuttige info

Betalen in het buitenland: ga gerust op reis

Vertrek je binnenkort op vakantie?

Voor je vertrekt is het handig om even te overlopen wat je allemaal nodig hebt. Hieronder vind je alle informatie over de betaalinstrumenten van vdk waarmee je op je vakantiebestemming kan betalen en een aantal voorzieningen die je kan treffen voor een zorgeloze vakantie.

Betalen op vakantie

Cash geld

Als je naar een land gaat dat buiten de eurozone ligt, neem je best een beperkte voorraad van de lokale munt mee. Zo kan je ter plaatse je eerste kleine uitgaven cash betalen. Bestel tijdig je vreemde munten in je vertrouwde vdk-vestiging en geniet van een voordelige wisselkoers. In sommige landen mag je de plaatselijke munt niet in- of uitvoeren, dit is onder meer zo in Tunesië en Marokko. Neem in dat geval voldoende euro-bankbiljetten mee en wissel deze ter plaatse.

Bancontact/Maestro

Met je Bancontactkaart kan je kosteloos geld afhalen én betalen in gans België.
Met de Maestro-functie op je vdk-bankkaart kan je in Europa (+ Turkije) geld afhalen aan geldautomaten met het Maestro-logo en betalen in handelszaken, aangesloten bij het Maestro-netwerk. Indien gewenst kan dit ook geactiveerd worden voor de rest van de wereld. Dit kan je doen door een aanvraag in te dienen via je vertrouwde vdk-vestiging.

Je bankkaart is een zeer veilig betaalinstrument aangezien men zowel de kaart nodig heeft als de bijhorende code moet kennen om er gebruik van te kunnen maken. Wordt de kaart gestolen of verlies je ze? Dan volstaat 1 telefoontje naar Card Stop (+32 (0) 70 344 344) om ze te laten blokkeren en zo misbruik uit te sluiten.

Wanneer je jouw vakantiebestemming opgeeft, kan je vdk-contactpersoon je meedelen waar de dichtstbijzijnde biljettenverdelers zich bevinden. Je kunt dit zelf ook op internet raadplegen, bijvoorbeeld door de "ATM Locator" te consulteren op www.mastercard.be.
Check wel het saldo van je GiroPlus Rekening (zichtrekening van vdk) als je op vakantie vertrekt zodat je jouw bankkaart zonder problemen kunt gebruiken.

Klik hier voor de vdk-tarieflijst.

Visakaart

Met een Visakaart betaal je makkelijk in binnen- en buitenland. Een etentje, een hotelrekening, een nieuw kleed of maatpak, autowegentol,…Je kan het allemaal betalen met je Visakaart op plaatsen waar je het logo van Visa terugvindt.

Het principe van de Visakaart is dat je gratis uitstel van betaling krijgt. Eén keer per maand worden al je aankopen die je de afgelopen maand met je Visakaart verricht hebt, afgehouden van je GiroPlus Rekening (zichtrekening van vdk). Vooraleer je aankopen effectief van je rekening gaan, krijg je een uitgavenstaat. Dit is een gedetailleerd overzicht van de betalingen die je de voorbije maand hebt gedaan en die je kan controleren aan de hand van de betalingsbewijsjes die je hebt bijgehouden.

Met je Visakaart kan je eveneens wereldwijd geld afhalen aan biljettenverdelers en in quasi elk bankkantoor ter wereld. Bij gebruik van je kredietkaart in een land dat niet tot de eurozone behoort, geniet je bovendien van een voordelige wisselkoers.

Laat je Visakaart activeren voor de VS

Reis je naar de VS en wens je jouw kaart daar te gebruiken? Neem dan contact op met je vertrouwde vdk-vestiging om na te gaan of je kaart geactiveerd is voor transacties in de VS.
Internetbetalingen blijven wel onbeperkt mogelijk met je Visakaart.

Klik hier voor de tarievenlijst.

De nodige voorzieningen

Safes

Als je op vakantie vertrekt, laat je jouw woning een tijdje alleen achter. Om diefstal te vermijden laat je waardevolle spullen best niet in huis slingeren maar kan je ze bijvoorbeeld deponeren in een safe bij vdk. Voor een prikje huur je een kluisje om juwelen, cash geld,… in op te bergen. Een zorgeloze vakantie gegarandeerd.

Domiciliëringen/bestendige opdrachten

Op reis vergeet je al je dagelijkse beslommeringen. Je bent er even tussenuit en probeert er maximaal van te genieten. Maar heb je er ook voor gezorgd dat al je rekeningen tijdig betaald geraken? Voor het betalen van facturen voor elektriciteit, water, telefoon, huishuur,… krijg je vaak maar 10 dagen de tijd. Daarom is het beter om voor terugkerende betalingen een domiciliëring of bestendige opdracht aan te vragen in je vdk-vestiging.

Nuttige adressen en links

  • Op www.mastercard.be vind je een lijst van alle geldautomaten (=ATM’s). Je geeft je reisbestemming op en de "ATM locator" laat zien waar de dichtstbijzijnde geldautomaten gelegen zijn.
  • Op www.routenet.be vind je een wegenkaart van 42 Europese landen. Geef je vertrekplaats en bestemming in en de computer toont je de te volgen reisweg.
  • logo_cardstop.gifJe bankkaart kwijt? Bel dan onmiddellijk Card Stop op het nummer 0032 (0)70 344 344. Card Stop blokkeert meteen je bankkaart zodat niemand er misbruik kan van maken.
  • Het instituut voor Tropische Geneeskunde kan je vertellen tegen welke ziekten je jezelf best beschermt voor je vertrekt. Dit instituut informeert je over inentingen en ziektepreventie. Je kan terecht op het telefoonnummer 03 247 66 66 of op de website www.itg.be.
  • Om te weten welke officiële reisdocumenten je nodig hebt, kan je contact opnemen met de dienst Relaties met het Publiek van het Ministerie van Buitenlandse Zaken op het nummer 02 501 81 00.
  • Op diplomatie.belgium.be (informatie van het Ministerie van Buitenlandse Zaken, Buitenlandse Handel en Internationale Samenwerking) vind je de rubriek "reisadviezen" met alle mogelijke reisinformatie over alle landen van de wereld. Vind je het land van bestemming niet terug? Dan kan je telefonisch advies inwinnen op het nummer 02 501 81 11.