Factuurfraude

Let op voor factuurfraude !

Bij deze fraudetechniek worden facturen onderschept en wordt het rekeningnummer waarop betaald moet worden vervalst. Zodra nietsvermoedende klanten betalen op dat valse rekeningnummer verdwijnt het geld in de zakken van de oplichters. Zowel bedrijven als particulieren kunnen hier het slachtoffer van worden.

Tips

  • Controleer altijd zorgvuldig het rekeningnummer waarop u moet betalen. Vergelijk het met het nummer op de vorige facturen en als blijkt dat het niet overeenstemt, neem dan contact met uw leverancier via een gekend vast nummer. Als uw leverancier zijn rekeningnummer niet heeft veranderd, gaat het wellicht om een poging tot oplichting.
  • Ook wanneer op de factuur duidelijk vermeld staat dat het nummer gewijzigd is en gevraagd wordt om geld te storten op een ander nummer dan datgene waarop u gebruikelijk betaalt, moet u bijzonder alert zijn. Ook hier kan een fraudeur aan het werk zijn. Neem ook in dat geval contact met uw leverancier.
  • Wees ook extra voorzichtig bij de eenmalige betaling van een groot bedrag.
  • In geval van (poging tot) oplichting neem dan onmiddellijk contact met uw bank en de politie.

Ter informatie

VDK neemt zelf ook veiligheidsmaatregelen om dergelijke fraude tegen te gaan. Zo zult u in online@vdk bij overschrijving naar een ‘nieuw’ rekeningnummer altijd eerst de nieuwe begunstigde moeten bevestigen.

Hebt u vragen of opmerkingen over factuurfraude of denkt u het slachtoffer te zijn van factuurfraude, mag u ons altijd mailen op phishing@vdk.be.