Wat verkoopt zo’n ECOmarkt?

Niets. Of toch, maar dat is niet het hoofddoel van de Ecomarkt. Het doel is om iedereen in Gent – toerist, echte Genteneir of student – te tonen dat lokaal en duurzaam kopen vree wijs is. De Ecomarkt prijst meteen ook de inzet van handelaars die resoluut gaan voor ecologisch, fairtrade en/of tweedehands. In een fast fashion wereld (fast alles, eigenlijk), is dat lef hebben.

De Ecomarkt vond plaats op 28 maart en is een initiatief van Green Office Gent (UGent) in samenwerking met Arteveldehogeschool, HOGENT, LUCA School of Arts, KU Leuven - Gent, Odisee en Visit Gent.

Manons marktverslag

Lokaal én duurzaam? Dat klinkt als iets voor vdk bank. Dus stuurden we Manon – toch een ervaringsdeskundige als het over shoppen gaat – naar de Ecomarkt. Een verslag, graag!

Manon: “Er waren twee delen aan de Ecomarkt: de markt zelf met een twintigtal standhouders en dan een ‘Vinted on Campus’. Dat laatste was best grappig – Vinted zonder de app. Klinkt zot, maar dat is dus gewoon een tweedehandsmarkt (lacht). Die had wel superveel succes. Tweedehands zit duidelijk in de lift.”

“Qua standhouders was er echt voor elk wat wils. De markt bewees dat eco, duurzaam, fair en/of lokaal al lang niet meer suf is – dat imago mag nu echt wel eens op de schop. Voor de honger- en dorstlijders waren er standhouders als Tiptoh (melk van kikkererwten) en Robinetto (een watertap), voor fashion was er het gekende fair fashion platform Cosh en het Fair Fashion Fest, maar ook winkels als Reyntje de vos die duurzame kinderkleding verkopen. Wie graag de planeet én zichzelf verzorgt, kon dan weer de producten van Olefació en Lavendelenzo uittesten.”

Groen adresje gezocht? Check de app!

Op 28 maart werd ook de Green Guide App gelanceerd. Deze superhandige app geeft tips rond duurzaamheid en leidt je in Gent naar een vijftigtal duurzame, eco en fair adresjes. En psst … vdk bank is er ook bij! Wij trots, natuurlijk. De app is een fantastisch initiatief, ook al omdat de app zelf, maar ook de flyer, uitrol en campagne helemaal het werk zijn van studenten van de Gentse universiteiten en hogescholen. Da’s pas lokaal én groen!

Contact