Cohousing is aan een opmars bezig in België. De voorbije vijf jaar steeg het aantal gezinnen dat één of meer individuele woonentiteiten betrekt en daarnaast de tuin, garage, bibliotheek of dakterrassen met elkaar deelt in ons land aanzienlijk. Waar er vroeger elk jaar één nieuw cohousingproject bijkwam, zijn dat er vandaag twaalf per jaar.  Dat neemt niet weg dat de woontrend nog altijd maar een kleine 1% van de bevolking overtuigt. Een onaangepast wetgevend kader en het feit dat banken zich steeds vaker terugtrekken om centen te lenen voor de bouw en renovatie van cohousingprojecten is daar niet vreemd aan. Daar willen we met de nieuwe lening verandering in brengen.

“Samenhuizen helpt onze woonmarkt te verduurzamen. Maar daarnaast vervult het ook een sociale functie. Het zorgt voor een gemeenschapsgevoel en gaat met andere woorden vereenzaming tegen. Helaas zijn banken vandaag niet happig om voor dit type van woningen een lening te voorzien. De gemeenschappelijke ruimtes beschouwen ze vandaag als te complexe dossiers. Daardoor krijgen mensen slechts een gedeeltelijke lening voor hun cohousingproject en haken ze af. Dat is een gemiste kans.”
- Wouter Van Besien, Coördinator duurzaam en ethisch bankieren bij vdk bank

Gemeenschappelijke delen 100% financieren

Wij geloven in cohousing. We willen de nieuwe woontrend dan ook helemaal van de grond krijgen in België. Daarom hebben we als enige bank in België een specifiek hypothecair product gelanceerd, met dezelfde tarieven en voorwaarden als klassieke woonleningen en zonder extra administratieve rompslomp.

“Het kan niet dat mensen die duurzame en sociale keuzes maken financieel gestraft worden. Het verschil met een gewone lening en onze nieuwe lening voor cohousing laat een persoon of gezin toe ook hun stuk van de gemeenschappelijke delen te financieren. Dat zorgt ervoor dat het een pak makkelijker wordt voor iedereen - en dus niet alleen voor de mensen die genoeg middelen hebben om die gemeenschappelijke delen zelf te betalen - om in een cohousingproject te stappen.”
- Wouter Van Besien van vdk bank

Strijd tegen vereenzaming

Cohousing wint niet alleen aan populariteit bij de Belg omdat het wonen betaalbaarder maakt. Het sociale aspect is vaak het belangrijkste argument om te gaan samenhuizen. De woonkwaliteit neemt toe. Bij cohousing sta je er niet alleen voor op het vlak van het onderhoud van de tuin en andere gemeenschappelijke delen. Het bevordert de gezelligheid. 


“Met cohousing heb je een iets kleinere privé-woonruimte, maar krijg je meer vierkante meters bewoonbare oppervlakte. Als surplus krijg je namelijk extra ruimte, die je deelt met anderen. Denk aan een extra logeerkamer, een coworkingruimte, een grotere tuin of een polyvalente ruimte voor een feestje. Dat maakt deze woonvorm interessant voor zowel jonge gezinnen als ouderen en zorgt ervoor dat we bijna dagelijks vragen krijgen van geïnteresseerden in deze nieuwe vorm van samenleven. Jammer genoeg haken veel mensen in een latere fase af door de manke wetgeving in ons land en financieringsvormen voor cohousing.”  
- Roland Kums van Samenhuizen vzw en Stéphan Vis van Habitat et Participation asbl

Contact